Πώς να ταΐσεις ένα παιδί με SPD

To SPD (Sensory Processing Disorder) ή στα ελληνικά Προβλήματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης βασανίζει πολλά πρόωρα μωρά και ακόμη περισσότερο τις μητέρες τους. Μία από αυτές καταθέτει τις σκέψεις και την εμπειρία της.

186473102

Το τάισμα του πρόωρου μωρού μου δεν ήταν ποτέ εύκολο. Το πρώτο εμπόδιο ήταν ότι γεννήθηκε στις 25 εβδομάδες. Μετά έπρεπε να τρώει μέσω του ρινκαθετήρα. Έπειτα τα προβλήματα κατάποσης, όπου χρειάζονταν μια ειδική θηλή και να της πιέζω τα μάγουλα για να μπορέσει να πιει από το μπουκάλι. Α, και μετά είχε δυσανεξία στη λακτόζη. Οπότε δεν υπήρξε καμία έκπληξη στο ότι δεν μπορούσε να φάει. Αλλά και αυτό, όπως και σχεδόν τα πάντα στην προωρότητα, με έπιασαν στον ύπνο.

Ήταν οι πρώτες μου μέρες σαν μαμά και μόλις επιστρέψαμε σπίτι από τη ΜΕΝΝ ένιωσα να βουλιάζω στο χάος. Που ανήκαμε; Στην κατηγορία φυσιολογικό-για-τα-μωρά-να-πνίγονται-ενώ-τρώνε ή σύμπτωμα-από-κάτι-που-προκύπτει-επειδή-γεννήθηκε-νωρίς; Ήταν το δεύτερο. Όταν αρχίσαμε τις στέρεες, δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα παρά το υπερβολικό λιώσιμο. Είναι τρομακτικό το συναίσθημα να βλέπεις το παιδί σου να πνίγεται ενώ τρώει και αυτή η φάση να μην τελειώνει ποτέ.

Καλέσαμε έναν λογοθεραπευτή που μας έδειξε μια τεχνική για να δυναμώσουμε τα μάγουλά της και να ευαισθητοποιήσουμε το στόμα της. Μάθαμε πώς να τοποθετούμε το κουτάλι και πόση ήταν η σωστή ποσότητα για τα μικροσκοπικά ούλα της. «Α-ΝΟΙ=ΞΕ! Α-ΝΟΙ-ΞΕ» της φωνάζαμε ενώ αυτή έσπρωχνε το κουτάλι. Ένας ειδικός για το τάισμα της έδωσε τις πρώτες της μπουκιές. Η προωρότητα κλέβει τις πρωτιές όπου ο γονέας είναι παρών/βοηθός. Η χαρά μου για αυτά τα κατορθώματα γινόταν ένα με τη λύπη για τα όνειρα που έχασα. Αλλά η ευτυχία πάντα κέρδιζε.

Μήνες μετά η κατάσταση δεν είχε καλυτερεύσει. Παρατήρησα ότι πνιγόταν και με τα παιδικά δημητριακά. Οπότε κάλεσα ξανά τον γιατρό. «Είναι 15 μηνών και πνίγεται με τα δημητριακά και οτιδήποτε δεν είναι σε μορφή πουρέ». Τότε μας επισκέφτηκε και άλλος ειδικός για να αξιολογήσει την κατάσταση και είδαμε ξανά τον λογοθεραπευτή.

Υπήρχαν αρκετά θέματα. Όλοι αυτοί οι σωλήνες στο στόμα της κατά τη διάρκεια παραμονής της στη ΜΕΝΝ είχαν δημιουργήσει βαθιές αυλακιές στο λαιμό και στον ουρανίσκο της. Ο θεραπευτής είπε ότι έτρωγε όπως έπινε νερό, δηλαδή το ρούφαγε. Το φαγητό κολλούσε σε αυτές τις αυλακιές και γι’ αυτό πνιγόταν.

Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν η αποστροφή της για οτιδήποτε στοματικό. Φαντάζομαι ότι κι εγώ, αν είχα περάσει τον περισσότερο από τον πρώτο χρόνο ζωής μου με σωλήνες να φτάνουν στον λαιμό μου δεν θα ήθελα να μου βάζουν τίποτα στο στόμα, ακόμα κι αν αυτό ήταν λιωμένο ροδάκινο από την ανήσυχη μητέρα μου.

Και μετά ήταν και τα Προβλήματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, δεν της άρεσαν ορισμένες υφές και αρνιόταν να αγγίξει όλα τα φαγητά, πόσο μάλλον να τα βάλει στο στόμα της. Δεν ήθελε να την ταΐζουμε ούτε να τρώει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι έχανε συνεχώς βάρος και εγώ την αυτοπεποίθηση μου.

Η έγκαιρη παρέμβαση μας έσωσε. Μέσω ειδικής θεραπείας μάθαμε πώς να την πείθουμε να αγγίζει πράγματα που δεν ήταν σκληρά και πλαστικά. Της βάλαμε τα χέρια σε ζελέ, ζύμη, βάζα γεμάτα φασόλια. Με κάθε δύσκολη μπουκιά κέρδιζε δώρο. Μάθαμε πώς να της παρουσιάζουμε καινούργια φαγητά και υφές, πότε να πιέζουμε και πότε να αποτραβιόμαστε. Ήταν μια αργή και δύσκολη διαδικασία, κάποιες στιγμές ένιωθα ότι δεν θα φάει ποτέ με τη θέληση της.

18 μηνών έφαγε την πρώτη της μπουκιά μπισκότου.

Τώρα χαϊδεύει τον σκύλο και τρώει σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και ζελέ. Πλένει τα χέρια της κάθε φορά που αυτά έρχονται σε επαφή με ζελέ αλλά το τρώει. Και μετά πλένει τα δόντια της και τραγουδάει. Και εγώ την κοιτάζω και σκέφτομαι πόσο μακριά έφτασε.

Ακόμα οι αισθήσεις της είναι πιο «ευαίσθητες» αλλά τρώει και αυτό είναι μια τεράστια νίκη. Ήταν ένα αργό μπουσούλημα μέχρι εδώ αλλά έφτασε στη γραμμή τερματισμού. Τώρα είναι 4 και ακόμα πνίγεται καμιά φορά, κάνοντας με αναπηδώ. Αλλά πια μπορούν να περάσουν μήνες μεταξύ των επεισοδίων. Αυτά τα διαστήματα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο και μου φαίνεται τεράστια η πρόοδος που κάναμε.

Ακόμα κι αν πρέπει ακόμα να της κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια τις μερίδες.

 

Απόδοση: Μένια Πέτση

Πηγή: www.preemiebabies101.com

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s