Το γλυκό που σώζει

Μια μικρή δόση «ζάχαρης» σε μορφή ζελέ προφυλάσσει τα πρόωρα από μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες

d70b5-ebc9d18dff

Ένα στα 10 πρόωρα μωρά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμες βλάβες στην υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει πως μια μικρή δόση «ζάχαρης» σε μορφή ζελέ που εφαρμόζεται στο εσωτερικό του μάγουλου του μωρού μπορεί να αποτρέψει πιθανές εγκεφαλικές βλάβες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 242 μωρά στη Νέα Ζηλανδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Πιο συγκεκριμένα, το ζελέ που είναι φτιαγμένο από αμυλοσάκχαρο κοστίζει σχεδόν 1 στερλίνα ανά μωρό και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την παρούσα αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας που συνίσταται σε επιπλέον γεύματα και μέτρηση του σακχάρου με συνεχείς εξετάσεις αίματος.

Η χρήση του αμυλοσάκχαρου δεν είναι καινούργια, ωστόσο είχε καταργηθεί. Η νέα έρευνα αποδεικνύει τώρα πως πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο ως ιδιαίτερα αποτελεσματική. «Έχουμε πλέον σοβαρές αποδείξεις για την τεράστια αξία της» υπογράμμισε ένας από τους ερευνητές. «Η θεραπεία αυτή είναι οικονομική και μπορεί να περιορίσει τις μακροχρόνιες νοσηλείες των πρόωρων βρεφών στις ΜΕΝΝ, οι οποίες είναι πάντοτε γεμάτες» συνέχισε.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν μπορούν να εγγυηθούν και την άμεση εφαρμογή της θεραπείας. Χρειάζονται να γίνουν εκτεταμένες μελέτες για την υλοποίηση και τη χρήση της.

Πηγή: http://www.bbc.com/news/health

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s