Αυτισμός και προωρότητα

Mια νέα μελέτη υποδεικνύει πως η ενδεχόμενη κακή βλεμματική των πρόωρων μωρών μέχρι την ηλικία των 2 δεν αποτελεί ένδειξη αυτισμού.

αρχείο λήψης

Θα έχετε ακούσει ίσως ότι τα πρόωρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν στο φάσμα του αυτισμού, να παρουσιάσουν με άλλα λόγια κάποια αναπτυξιακή διαταραχή κατά τη νηπιακή ηλικία. Εκείνο όμως που έρχεται να προστεθεί ως καλή είδηση είναι πως τα πρόωρα που αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή ως βρέφη έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτισμό μετά την ηλικία των 2.

«Τα παιδιά με αυτισμό έχουν προβλήματα κοινωνικότητας και ενδεχομένως να αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή. Αποδείχτηκε όμως ότι τα παιδιά με χαρακτηριστικά αυτισμού είχαν καλή βλεμματική επαφή τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους και την έχασαν μετά» αναφέρει ο Μπόμπι Πινέντα, επίκουρος καθηγητής Εργοθεραπείας και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σαν Λούις, ένας από τους επικεφαλής της νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Occupational Therapy».

Η πρώιμη παρέμβαση έχει σε κάθε περίπτωση θετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν τις ενδείξεις του φάσματος από τους πρώτους μήνες της ζωής των μωρών, μεταξύ του 2ου και του 6ου μήνα. Ωστόσο παρά την πρόοδο της επιστήμης, η διάγνωση είναι αδύνατη πριν από την ηλικία των 2 ετών.

Στην έρευνα πήραν μέρος 62 πρόωρα μωρά γεννημένα τουλάχιστον 10 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. Από αυτά, τα 41 απέστρεφαν το βλέμμα τους την ώρα της εξέτασης. Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα μωρά αυτά δεν παρουσίαζαν καμία αναπτυξιακή διαταραχή στην ηλικία των 2 ετών, σε αντίθεση με τα τελειόμηνα που διαγνώστηκαν με αυτισμό και είχαν καλή βλεμματική επαφή μέχρι τα 2.

Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στην υπόθεση ότι τα πρόωρα μωρά που έχουν μακροχρόνια νοσηλεία στη μονάδα αναπτύσσουν την αποστροφή του βλέμματος ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες και του πόνου που τους προκαλείται κατά την παραμονή τους εκεί. Με άλλα λόγια, η αποφυγή βλεμματικής επαφής στα πρόωρα μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχει περισσότερο να κάνει με μηχανισμούς άμυνας παρά με ένδειξη αυτιστικού φάσματος.

Πηγή: http://www.futurity.org/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s