Το άγχος μας δεν τα επηρεάζει!

Μια νέα έρευνα δείχνει πως το στρες της προωρότητας δεν επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Μήπως σας μπαίνει στο μυαλό πως το άγχος και η στενοχώρια σας από την πρόωρη γέννηση του παιδιού σας έχει επηρεάσει τον τρόπο που του συμπεριφέρεστε; Ότι είστε λιγότερο καλός γονιός ας πούμε; Μήπως το έχει υπονοήσει κάποιος από τον κύκλο σας;

Ανοησίες. Οι πρόσφατες έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι οι μαμάδες των πρόωρων είναι εξίσου στοργικές, τρυφερές, οξυδερκείς και διατηρούν μια εξίσου αρμονική σχέση με τα παιδιά τους με τις μαμάδες των τελειόμηνων. Με άλλα λόγια, η προωρότητα δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη γονεϊκή συμπεριφορά και συνεπώς ούτε την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Lioness

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics». Οι ερευνητές του Γουόρικ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες των πρόωρων ήταν εξίσου τρυφερές και μπορούσαν να ανταποκριθούν εξίσου ικανοποιητικά στις ανάγκες των παιδιών τους και να αναπτύξουν μια υγιή αλληλεπίδραση με αυτά, σε σχέση με τις μητέρες των τελειόμηνων, παρά το αρχικό στρες που οι πρώτες βίωσαν μετά τον τοκετό.

Όλοι ξέρουμε πως η φροντίδα ενός πρόωρου μωρού μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια παραμονή στη ΜΕΝΝ ή σε απλή θερμοκοιτίδα, με διάφορα προβλήματα να τη συνοδεύουν, και πως αυτή η εμπειρία είναι τραυματική για τους γονείς. Όλοι ξέρουμε πως η γέννηση ενός πρόωρου μωρού μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα αρνητικών συναισθημάτων: αγωνία, τύψεις, κατάθλιψη. Αυτό όμως που μαθαίνουμε τώρα είναι πως όλα αυτά δεν επηρεάζουν μακροχρόνια τη συμπεριφορά της μαμάς, τη στιγμή που η προηγούμενη μελέτη υποδείκνυε ακριβώς το αντίθετο.

Οι μελετητές συνέκριναν τα στοιχεία παλιότερων και νεότερων ερευνών – 34 στο σύνολό τους – που εξετάζουν τη σχέση μαμάς-παιδιού τόσο σε περιπτώσεις πρόωρου όσο και σε περιπτώσεις τελειόμηνου τοκετού (συνολικά μπήκαν στο μικροσκόπιο 3.905 τέτοιες σχέσεις) και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα παγκοσμίως. Οι μητέρες τους παρά το αρχικό σοκ και το στρες καταφέρνουν να τους προσφέρουν μια εξίσου στοργική, πλήρη και ισορροπημένη σχέση. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι γονείς των πρόωρων είναι λιγότερο ευαίσθητοι ή αποτελεσματικοί ως γονείς».

Ορίστε λοιπόν και ένα θετικό μήνυμα! Για να μην ξεχνιόμαστε όμως και χαλαρώνουμε, ο καθηγητής Ντάιτερ Βολκ, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, τόνισε: «Τα ευρήματά μας ωστόσο δείχνουν πως ορισμένα πρόωρα μπορεί να χρειαστούν περισσότερη συναισθηματική εμπλοκή και προσωπική ενασχόληση από τους γονείς τους κατά τα προσχολικά και τα πρώτα σχολικά χρόνια, ώστε να κατακτήσουν σε γνωστικό επίπεδο όσα τα τελειόμηνα».

Εσείς, τι λέτε; Είναι όντως έτσι;

Πηγή: psychcentral.com 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s