Η χρυσή ώρα των νεογνών

Η σωστή φροντίδα τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση έχει πολλαπλά οφέλη για τα πρόωρα.

Οι πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι συγκινητικές. Η προσμονή έχει επιτέλους τελειώσει και βλέπεις το μωρό σου, μπορείς επιτέλους να το αγγίξεις και να το ακούσεις.

Γιατί η γέννηση ενός πρόωρου δεν είναι χαρά και ανακούφιση; 

Για κάποιες μαμάδες όμως και για κάποια μωρά αυτές οι πρώτες στιγμές γνωριμίας είναι τελείως διαφορετικές. Για τα πρόωρα παιδιά η ανακούφιση δεν έρχεται αμέσως, τη θέση της παίρνει η αγωνία των γονιών και οι προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να τα βοηθήσουν. Οι πρώτες στιγμές γέννησης ενός πρόωρου είναι τόσο κρίσιμες που οι νεογνολόγοι χρησιμοποιούν έναν όρο από την καρδιολογία για να τις περιγράψουν: Η χρυσή ώρα των νεογνών.

Τι σημαίνει «χρυσή ώρα»; 

Χρυσή ώρα στην καρδιολογία είναι οι πρώτες ώρες μετά το καρδιακό επεισόδιο ή το εγκεφαλικό, όπου η σωστή φροντίδα ωφελεί στη σωστή ανάρρωση. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα πρόωρα, καθώς δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για να αναπτυχθούν.

Ποιες είναι οι βασικές ελλείψεις των πρόωρων; 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων η μη ολοκλήρωση της σωστής ανάπτυξης του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή: Οι πνεύμονες των πρόωρων δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και αυτό δεν τους επιτρέπει να διαστέλλονται όπως πρέπει.
  • Κυκλοφοριακό πρόβλημα: Τα πρόωρα μωρά χρειάζονται ενδοφλέβια φάρμακα για να ρυθμίσουν τη χαμηλή πίεση του αίματος.
  • Δυσκολία στο να παραμείνουν ζεστά: Τα πρόωρα μωρά δεν έχουν αρκετό λίπος επομένως η θερμοκρασία σώματος μπορεί να πέσει απότομα και να πάθουν υποθερμία.
  • Μολύνσεις: Το ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων μωρών δεν έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά επομένως τα πρόωρα είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις, δεδομένου ότι παραμένουν εκτεθειμένα σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

(Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα πρόωρα όπως ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος, η νεκρωτική εντεροκολίτδα, η εγκεφαλική αιμορραγία και η μεθαιμορραγική διάταση των κοιλιών, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας κ.ά. όμως εδώ παρουσιάζονται οι βασικές, πρώτες δυσκολίες – και όχι τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας – για μια σφαιρική ενημέρωση).

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα;

Η σωστή διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η αποχή από το τσιγάρο και το αλκοόλ συμβάλλουν στο να γεννιούνται τελειόμηνα μωρά. Κάποιες ομάδες παραμένουν υψηλού κινδύνου, όπως οι έφηβες κάτω των 16 ετών, οι γυναίκες άνω των 40 και όσες έχουν ιστορικό προωρότητας. Η δίδυμη κύηση και τα χρόνια προβλήματα διαβήτη και υψηλής πίεσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόωρη γέννα. Αν λοιπόν γνωρίζετε ότι έχετε πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα φροντίστε από νωρίς με τον γιατρό σας τη σωστή φροντίδα της εγκυμοσύνης σας και σχεδιάστε κατά το δυνατόν τη σωστή φροντίδα του μωρού σας.

Απόδοση: Μένια Πέτση

Πηγή: http://missoulian.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s